Gandong familieopstelling
De Gandong-familieopstelling is specifiek gericht op mensen met een Molukse of Moluks-Indische achtergrond. Jessica Apon is zelf voor een deel Moluks en heeft zich verdiept in de problematiek van Molukkers in Nederland. Tijdens de Gandong-opstellingsdag wordt specifiek gewerkt vanuit de Moluks-Indische cultuur, rekening houdend met de rol van het collectief, het geloof, de gebruiken en rituelen.
Problematiek van generaties
De eerste generatie van Molukse KNIL-militairen die naar Nederland kwamen, raakte getraumatiseerd door oorlog, de verbroken belofte dat de gezinnen terug zouden keren naar de Molukse republiek RMS, vernederende opvangomstandigheden in kampen, ontslag uit militaire functies en minimale kansen op werk. De gevoelde pijn was diep en werd overgedragen naar de tweede generatie.
De tweede generatie droeg en draagt deze pijn en vroeg aandacht voor het onrecht dat de ouders werd aangedaan. Dit leidde in de Molukse gemeenschap tot problemen met woede en agressie, verslaving, depressie, persoonlijkheids- en hechtingsproblematiek, burnout en suïcide. De Gandong-dag is voor mensen uit deze generatie, maar ook voor anderen met Moluks-Indische achtergrond, een dag van herkenning en erkenning.